Gyógyhatások | Nyitva tartás | Belépődíjak

A Hévízi-tó 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik, melyből 4,44 hektár a tó felszíne. A tavat körülvevő lápok törvényileg védettek. A Hévízi tó egy geológiai ritkaság, ellentétben a világ többi melegvizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetű agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tőzegmedrű forrástó.

          

Forrásbarlang
Az 1975-ben felfedezett, nagyméretű barlangban több hideg- és melegvizes forrás karsztvize keveredik össze egymással. Innen a kevert gyógyvíz egy szűk folyosón halad tovább, majd egyenletes, 38,5 °C-os hőmérsékleten jut a forrásbarlangból a gyógytóba. A forrásbarlang helyzeténél fogva csak szigorú előírások betartásával, a kezelő és az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével, a barlangi merülés szabályainak betartásával látogatható.

A tó élővilága
A tó élővilága a víz hőmérsékletéből és sajátos összetételéből adódóan egyedi. A víz és iszap mikroorganizmusai nagyban hozzájárulnak a tó gyógyító erejéhez. A kénbaktériumok ként vonnak ki a vízből, más baktériumtörzsek pedig a tőzeg lebontásában és a gyógyiszap kialakításában játszanak fontos szerepet. A Világon egyedül itt fordul elő a “Micromonospora heviziensis” mely erőteljes fehérje- és cellulózbontó. Az élővilág változatosságát jelzi, hogy néhány növényfaj csak itt lelhető fel Magyarországon, sőt Európában.A tó legszebb növénye a tündérrózsa Hévíz szimbóluma lett, s bekerült a város címerébe és zászlajába. Az indiai vörös tündérrózsát Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosította meg 1898-ban. A tavon folyó honosítási kísérleteknek köszönhetően az egyiptomi kék és fehér tündérrózsa egyedei is a vízben pompáznak, akárcsak a vörös tündérrózsa világosabb színű változatai. Az őshonos fehér tündérrózsa inkább a lefolyócsatornában fordul elő. A szigorúan védett növények virágzása már nyár elején elkezdődik, s egészen november végéig tart. A tündérrózsa levelei a tó párolgását fékezik, a fenéken szertekúszó indák pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.

A tó orvosi szempontból

A tó vize gáznemű anyagokban gazdag, kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A kis mennyiségben szervezetbe jutó gázok bőrön át felszívódva közvetlen hatást fejtenek ki. Serkentőleg hat a hasnyálmirigy a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és az ivarmirigyek működésére, hatására csökkennek az alvási rendellenességek, ennek következtében pedig javul a közérzet. Enyhe radioaktivitásának köszönhetően a csontritkulásos tünetek enyhülnek, fokozza a csontképző sejtek működését.A fürdőkúra a gyógyvízben a következő esetekben javallott:
– nem gyulladásos eredetű gerinc- és izületi betegségek
– lágyrész reumatizmus
– porckorong betegségek
– rehabilitáció
– köszvény
– stressz, túlterhelés, izomfájdalmak, statikai zavarok
– tartási rendellenességek, mozgáshiányAz alábbi betegségek esetén nem javasolt a fürdőkúra:
– rosszindulatú daganatok
– súlyos szívelégtelenség , szívbillentyű szűkület miatt fennálló keringési zavarok
– acut fertőző betegségek
– súlyos tüdőaszthma
– terhesség
– pajzsmirigy túlműködés
– nyílt sebek
– tüdőasztma

A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon, 80%-ban szervetlen és 20 %-ban szerves anyagot tartalmaz. Radon tartalma miatt kiváló fájdalomcsillapító hatással bír. A gyógyító iszap (peloid) valóságos ágyként béleli ki az egész tó belsejét. Erre az iszapra számos iszappakolásos kúra épül.Az alábbi betegségek esetén nem ajánlható az iszappakolás:
– szívelégtelenség okozta ödéma esetén
– bizonyos belgyógyászati problémák esetén
– egyes mozgásszervi megbetegedések esetén
– neurológiai betegségek eseténA tó hővilága és mélysége

A víz hőmérséklete nyáron 35-36 °C, télen 26 °C. A tó hővilága és mélysége is megoszlik, a víz az épület alatti zárt fürdőrész és a tó közepe felől a kifolyó felé távolodva fokozatosan hül, így a nyári forróságban, vagy azok számára is akik nem bírják a meleg vizet találhatnak a tavon kellemes hüvösebb területeket. A tó kétharmad része 1,5-2m, a mély rész a tó közepén található fürdőépülettől Északra helyezkedik el. A tó egész területén kialakított kapaszkodók segítik a biztonságos fürdőzést.

Nyitva tartás

  Nyitás Pénztár
zárás
Fürdés
vége
Wellness
használat vége
Kapuzárás
Deák-tér 9:00 16:30 16:30 16:30 16:30
Schulhof sétány 9.00 17:30 18:00 18:00 18:30
Festetics Fürdőház 9:00 17:30 18:00 18:00 18:30
Szaunavilág Megegyezik a Festetics Fürdőház nyitvatartásával

Belépődíjak

3 órás belépő: 2500,- Ft
4 órás belépő: 2800,- Ft
Egész napos belépő: 3800,- Ft

Figyelem! A nyitva tartási idő és a belépődíjak tőlünk függetlenül változhatnak.